Mille lire visby

mille lire

Mille Lire Visby är inte bara en restaurang – det är en resa till Italien, mitt på Gotlands berömda Stora Torget i Visby. Denna traditionella italienska pizzeria har snabbt blivit en viktig del av Visbys matkultur och bjuder in både lokalbor och turister till en genuin italiensk upplevelse.

En historia från Rom

Namnet ”Mille Lire” har sina rötter i ägaren Riccardos barndomsminnen från Rom. Som liten pojke fick han varje dag tusen lire, en liten summa som räckte till en bit pizza efter skolan. För honom var det en symbol för frihet och lycka – en känsla han nu vill dela med besökarna på sin restaurang i Visby.

Atmosfär & Mat

Visby, en av Europas bäst bevarade medeltida städer, finns med på UNESCO världsarvslista och är en mötesplats för människor från hela världen. Mille Lire ligger på Södra Kyrkogatan 9, mitt på Stora Torget, en historisk plats där stadens hjärta slår. Restaurangen är öppen året runt, en unik egenskap i Visby där många verksamheter annars blommar upp endast under sommaren.

Vedeldad ugn och italiensk tradition

Restaurangen är uppbyggd kring en vedeldad napolitansk ugn, vilket är hjärtat i pizzerian. Pizzorna bakas av italienska pizzaioli, som kommer från Rom och Palermo. De tillagar pizzorna i öppen vy, vilket ger en härlig atmosfär där besökarna får uppleva varje steg i pizzabakningen. Den industriella inredningen, med träbord och stålstolar, skapar en modern känsla, medan de 66 sittplatserna – varav 20 utomhus – gör restaurangen till en trivsam plats för både små och stora sällskap.

mille lire meny

Mille lire degen – ett hantverk

Bakom Mille Lires pizza finns ett gediget hantverk. Pizzabagaren Lorenzo beskriver hur degen skapas av bara fem ingredienser: vatten, naturjäst, mjöl, olivolja och salt. Genom en noggrant kontrollerad jäsningsprocess som förenar napolitanska och romerska traditioner får degen sin speciella karaktär – lätt, luftig och med krispiga kanter, tack vare användningen av högkvalitativt Molino Gatti-mjöl. Detta skapar en pizza som är både enkel och utsökt, där varje tugga är en smakupplevelse.

Italienska råvaror och lokal dryck hos Mille lire

På Mille Lire är kvaliteten i fokus, och varje vecka fraktas råvaror från Italien till Visby. Allt från mjöl och tomater till den berömda mozzarella fior di latte och buffalo-mozzarellan kommer direkt från de bästa producenterna i Italien.

Men det är inte bara pizzan som imponerar. Restaurangen har även en noggrant utvald vinlista, där viner från den svenska familjen Rhunes vingård i Toscana, Terreno, spelar en viktig roll. Deras Chianti, som hyllats både i Sverige och Italien, är ett självklart val till pizzan. Ölutbudet är också genomtänkt och består av italienska märken som Angelo Poretti, Moretti och L’omaia.

Priser

Mille Lire Visby erbjuder högkvalitativa italienska pizzor till rimliga priser. En standardpizza ligger oftast runt 140–200 kronor, beroende på val av topping och ingredienser. Med tanke på att alla råvaror importeras direkt från Italien och att pizzorna bakas i en traditionell vedeldad ugn, upplevs priserna som prisvärda i förhållande till kvaliteten. För dryckerna, såsom vin och öl, kan du förvänta dig en måttlig prisnivå som matchar standarden på maten.

Mille lire – En social mötesplats

Mille Lire strävar efter att vara en fast punkt för både gotlänningar och besökare. Med sin unika kombination av italiensk tradition och gotländsk gästfrihet har restaurangen skapat en plats där människor kan mötas, njuta av god mat och dela härliga stunder. Det är en pizzeria som visar att pizza inte bara är snabbmat – det är en konstform som, med rätt råvaror och kärlek, kan bli något alldeles extra.

För den som söker en äkta bit av Italien, där passion för råvaror och tradition förenas, är Mille Lire Visby ett självklart val.

mille lire pizza

Barnvänligt

Mille Lire är en familjevänlig restaurang, där både vuxna och barn kan trivas. För de yngre gästerna finns enklare pizzor med milda smaker, som ofta är populära hos barnfamiljer. Restaurangens avslappnade atmosfär och öppna pizzaugn ger dessutom en rolig upplevelse för barn att titta på medan deras pizza bakas.

Toaletterna

Restaurangen har rena och välskötta toaletter. Inredningen följer den industriella stilen från matsalen, med funktionella och moderna faciliteter. Även om toaletterna är av enklare slag, är de fräscha och erbjuder tillräcklig komfort för alla gäster.

Ta sig dit & Parkering

Mille Lire ligger centralt på Stora Torget i Visby, vilket gör det enkelt att ta sig dit till fots för de som redan befinner sig i innerstaden. Om du kommer med bil kan det vara en utmaning att hitta parkering nära restaurangen, särskilt under turistsäsongen. Närmaste parkeringsplatser finns oftast i utkanten av Visby innerstad, varifrån det är en kort promenad till Mille Lire. Det finns också busshållplatser i närheten för den som föredrar att åka kollektivt.