Sevärdheter gotland – Allt du måste se, göra och uppleva på Gotland 

raukar på fårö på gotland

Gotland är en ö full med skönhet, charm, historia, arkitektur och natur. Här kan besökare njuta av allt från pittoreska gränder, historiska raukar och vackra vandringsleder till orörda stränder, botaniska skatter och vackra byggnader. 

På Gotland finns det sevärdheter för alla typer av människor, sällskap, intressen och åldrar. Här har vi samlat våra bästa sevärdheter Gotland för att du ska få en oförglömlig upplevelse när du semestrar på Gotland. 

Botaniska Trädgården 

För den som letar efter lugna sevärdheter Gotland är den botaniska trädgården ett bra alternativ. Botaniska trädgården är en trädgård som grundades under 1855 och designades av stadsarkitekten Hans Hedin. 

Under åren har trädgården utvecklas och idag finns det växter från hela världen att ta del av.  Trädgården är uppdelad i olika sektioner där varje sektion har sin egen växtsamling. Rosengården är en av de sektioner som är mest besökta, här finns det över 100 olika sorter av rosor att imponeras av.

Den botaniska trädgården ligger längs med stranden i Visby och är gratis att besöka, vilket gör det till ett måste om man befinner sig i Visby. 

Blå Lagunen 

En väldigt populär sevärdhet på Gotland är Blå lagunen, som är belägen på norra delen av ön, cirka 55 kilometer från Visby. 

Blå Lagunen är en naturlig sjö som skapats genom kalkbrott, där det idag är möjligt att bada i kristallklart och turkost vatten. Det är den vita kalkstenen som ger lagunens vatten sin omtalade färg och det är just det vackra vattnet som lockar tusentals besökare varje år. 

Packa med picknick, solkräm och badkläder för en heldag vid vattnet. Passa även på att gå runt det gamla kalkstensbrottet och njut av den vackra miljön.  

Visby Ringmur 

Visby Ringmur är utan tvekan en av de mest populära sevärdheterna på Gotland och ett måste för alla som besöker Gotland. 

Muren omger Visbys gamla stadskärna och har historia ända tillbaka till 1200-talet. Visby Ringmur spelade bland annat en viktig roll i stadens försvar och säkerhet under medeltiden.  

Den långa historien och det faktum att muren nästan är 3.5 kilometer lång innebär att det finns mycket att se. 

Det finns vissa särskilda delar av muren som är extra intressanta och populära att besöka, bland annat:


Oavsett om du är intresserad av historia kommer du säkerligen att uppskatta Visby Ringmur. Det är en vacker sevärdhet som ligger i anslutning med flera härliga restauranger, caféer och butiker vilket gör att du kan kombinera flera olika aktiviteter. 

Lummelundagrottan

Lummelundagrottan är en av Sveriges längsta grottor som har gröpts ut under över 20 000 år. Med sin unika karaktär och vackra droppstensbildningar är det en populär sevärdhet på Gotland, för alla möjliga åldrar. 

Under sommaren är det möjligt att gå på guidade turer i Lummelundagrottan, vilket är perfekt för dig som vill lära dig mer eller bara vill ta del av en spännande upplevelse.

Högklint

Om du letar efter sevärdheter Gotland med fokus på natur och vandring är Högklint ett bra alternativ. Högklint är ett naturreservat som består av en 1.3 kilometer lång sträcka längs kusten, söder om Visby. 

Här kan du njuta av en härlig vandringsstig och riktigt vackra vyer vid de dramatiska klipporna. Snöra på dig skorna och packa ryggsäcken med picknick för en trevlig upplevelse i naturen. 

Gotska Sandön 

Gotska Sandöns är en nationalpark norr om Fårö, där besökare kan njuta av långa sandstränder och grönskade tallskogar. Om du letar efter sevärdheter Gotland i form av otroliga naturupplevelser är detta ett måste. 

Gotska Sandön är främst känd för sitt vackra, orörda landskap i form av milslånga, vita stränder, vidsträckta sanddyner och vackra tallskogar. Här finns det flera populära vandringsleder att ta del av och mycket goda möjligheter till bad. 

På Gotska Sandön finns även området Fyrbyn, som är ett historiskt område fullt med gamla byggnader från 1800-talet. Här kan du dessutom kolla på Gotska Sandöns Fyr, vilket är en fyr som fortfarande är aktiv idag. 

Sankta Karins kyrkoruin

Sankta Karins kyrkoruin är en av många historiska Gotland sevärdheter. Kyrkobyggnaden är belägen i Visby på Stora torget och byggdes av franciskanerorden redan år 1233. Det är en historisk plats som är värd ett besök oavsett om man är intresserad av historien bakom eller inte. 

Sankta Karins kyrkoruin består av höga valv mot den öppna himlen, vilket gör det till en vacker och mäktig byggnad – både  utvändig och invändigt. Många spännande musikarrangemang hålls dessutom Sankta Karins kyrkoruin och platsen är ett måste om man har vägarna förbi Visby.

Hoburgsgubben 

Längst Gotlands kust finns många raukar, men Hoburgsgubben är utan tvekan en av de mest kända. Rauken har formats av naturens krafter under tusentals år och har fått sitt namn då den i en specifik vinkel har likhet med ett mansansikte. 

Denna imponerade rauk har fascinerat besökare under många år och är väl värt ett besök. 

Utöver Hoburgsgubben är hela området Hoburgen ett trevligt utflyktsmål, med dramatiska klippor och vackra vyer. Det är ett perfekt område för en trevlig promenad eller picknick. 

Raukarna på Fårö 

Fårö är en populär destination för besökare på Gotland och framför allt är det raukarna som lockar. På Fårös nordliga kust finns det nämligen flera stora, majestätiska raukar att  imponeras av. Detta är utan tvekan en av de mest spektakulära sevärdheterna och ett måste om du besöker Fårö. 

En av de mest populära områdena för att se raukar på Fårö är Langhammars. Även Digerhuvud har en imponerande samling av olika raukar. 

Gotland: ön med sevärdheter för alla! 

Gotland bjuder på många spännande sevärdheter till sina besökare. Allt från det medeltida Visby med sin ringmur och ett rikt växtliv i den Botaniska trädgården, till de imponerande raukarna vid kusten och det kristallklara vattnet i Blå Lagunen. 

Oavsett vad för typ av upplevelser eller aktiviteter som du vill njuta av kommer du att hitta Sevärdheter Gotland som faller dig i smaken. Gotland är trots allt en ö som erbjuder härliga sevärdheter för alla personer och preferenser!